duminică, septembrie 01, 2013

Tort After Eight pentru 28 August / Chocolate cake with peppermint mousse for August 28


Două zile de muncă, dar rezultatul a meritat! Tortul de care vă povesteam zilele trecute a făcut senzaţie, iar surorii mele i-a plăcut foarte mult. Sunt atât de fericită!

Iar acum să vă împărtăşesc şi vouă reţeta.

TORT AFTER EIGHT




Mulţumesc pentru inspiraţie Dimineţi însorite, Dulcegării culinare şi Dulciuri fel de fel!
Să purcedem deci la treabă şi “Dumnezeu să ne ţie, că cuvântul din poveste, înainte mult mai este”!

Blat ciocolatos:
  • 3 ouă mari
  • 100 g zahăr
  • 40 ml lapte
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 60 g făină
  • ½ linguriţă praf de copt
  • 100 g ciocolată
Mousse de mentă:
  • 3 ouă
  • 150 g zahăr (mie mi-a ieşit un pic cam dulce, deci dacă doriţi să nu fie prea dulce, puteţi să puneţi mai puţin zahăr, 100-125 g)
  • sucul şi coaja de la o lămâie
  • 200 ml sirop de mentă
  • 350 ml frişcă
  • 15 g gelatină
  • 100 ml apă rece
  • colorant verde (de preferat gel sau praf)
  • 1-2 picături ulei de mentă (opţional)
Decor:
  • frunze de mentă
  • 1albuş
  • zahăr extrafin
  • 50 g ciocolată

Vă vine să credeţi sau nu, dar începem cu decorul. Asta dacă vrem să folosim frunze de mentă zaharisite pentru a orna tortul.
Iată cum le obţinem.


Batem uşor un albuş cu furculiţa – nu trebuie să devină spumă!
Ungem frunzele de mentă pe ambele părţi cu albuşul (dacă avem, ne ajutăm de o pensulă).


Aşezăm frunzele în zahăr extrafin şi le îmbrăcăm pe toată suprafaţa, presărând cu degetele pe partea de sus.


Le punem pe hârtie de copt şi le lăsăm să se usuce 12-24 ore. La punem apoi într-un borcan şi le dăm la frigider până decorăm cu ele tortul.


Începem acum pregătirile pentru blat.
Preîncălzim cuptorul la temperatură medie şi tapetăm o tavă de circa 25 cm diametru (putem să presărăm în loc de făină cacao).


Topim ciocolata la bain-marie, adăugând un vârf de sare grunjoasă, care îi va intensifica gustul.



Amestecăm făina cernută cu praful de copt.
Separăm gălbenuşurile de albuşuri.
Gălbuşurile le batem spumă cu zahărul, apoi adăugăm treptat laptele, vanilia, făina şi ciocolata topită. Amestecăm bine pentru a obţine o compoziţie omogenă.







Separat batem albuşurile spumă şi le încorporăm în aluat, punând mai întâi o treime din spumă şi amestecând uşor cu o spatulă. Adăugăm apoi şi restul albuşurilor.





Turnăm aluatul în tavă şi dăm la cuptor pentru circa 20 de minute.


După ce trece şi testul scobitorii, scoatem tava şi lăsăm blatul să se răcorească. Apoi îl scoatem pe un grătar până se răceşte complet.



Dacă nu are o formă prea dreaptă, îl “sculptăm” puţin.



Pentru mousse-ul de mentă, punem gelatina într-o crăticioară cu cei 100 ml apă rece şi o lăsăm cam 8 minute, până devine spongioasă.



Între timp, separăm gălbenuşurile de albuşuri.
Batem gălbenuşurile cu zahărul până îşi măresc volumul şi se deschid la culoare, adăugăm sucul şi coaja de lămâie. Încorporăm siropul de mentă, apoi 150 ml frişcă nebătută, amestecând uşor cu o spatulă.







Adăugăm colorant verde, urmând instrucţiunile de pe ambalaj, până obţinem culoarea dorită (de fapt, ar trebui să fie o nuanţă puţin mai puternică, pentru că vom mai adăuga ingrediente şi se va mai domoli culoarea). Pentru o aromă mai puternică, putem să punem şi 1-2 picături de ulei de mentă.



Încălzim gelatina la foc mic până se topeşte (nu trebuie să fiarbă!), o lăsăm puţin să se răcorească şi o turnăm în compoziţie. Amestecăm uşor cu spatula şi o lăsăm 3 minute.




Profităm de această pauză pentru a mixa albuşurile, pe care le încorporăm apoi uşor în compoziţia de gălbenuşuri.



Acoperim vasul şi îl dăm la frigider pentru 30-45 de minuteEu l-am mai scos din când în când şi am amestecat uşor.


Cu puţin timp înainte de a-l scoate, batem restul de frişcă (200 ml). O încorporăm uşor în compoziţia de mentă şi gata mousse-ul!



Pentru asamblarea tortului ne ajutăm de un inel pentru prăjituri. Punem blatul pe un platou, îl îngrădim cu inelul şi punem deasupra mousse-ul de mentă. Dăm apoi tortul la frigider pentru ca mousse-ul să se întărească – eu l-am lăsat chiar peste noapte.






Scoatem tortul de la frigider, cât să revină la temperatura camerei, şi scoatem uşor inelul.



Topim 50 g ciocolată – cel mai simplu este să punem bucăţile de ciocolată într-o pungă de plastic, iar punga într-o cratiţă cu apă caldă; când ciocolata s-a topit, scoatem punga şi lăsăm  ciocolata să se răcorească, apoi tăiem puţin vârful – şi ne jucăm pe suprafaţa tortului – eu am scris “La Mulţi Ani” – este chiar foarte uşor!



Aranjăm şi frunzele de mentă zaharisite şi tortul este gata! Simplu şi de mare efect!
Poftă bună!





 
 
 


******************************************************************************************************

Two days of hard work, but the result worth every “penny”! The cake I was telling you about the other days received everybody’s ovations, and my sister enjoyed it very much. I am so happy!
Now let me share the recipe with you.

CHOCOLATE CAKE WITH PEPPERMINT MOUSSE

A big thank you for inspiring me to Dimineţi însoriteDulcegării culinare and Dulciuri fel de fel!
Let’s start, because we have a long way to go!

Chocolate cake:
  • 3 large eggs
  • 100 g sugar
  • 40 ml milk
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 60 g flour
  • ½ teaspoon baking powder
  • 100 g chocolate
Peppermint mousse:
  • 3 eggs
  • 150 g sugar (the result was a little too sweet to me, so, if you want a not very sweet mousse, you can cut off on the sugar and put like 100-125 g)
  • juice and zest from one lemon
  • 200 ml mint syrup
  • 350 ml cream
  • 15 g gelatin
  • 100 ml cold water
  • green pigment (gel or powder)
  • 1-2 drops mint oil (optional)
Decorations:
  • mint leaves
  • 1 egg white
  • superfine sugar
  • 50 g chocolate

Believe it or not, we’ll start with the decorations. This because we’ll use candied mint leaves to decorate our cake.
Here’s how we’ll make them  .
We whisk a little one egg white, using a fork – we don’t want to make meringue!
We brush the mint leaves on both sides with the white and gently put them in superfine sugar, covering them completely.
We put them on a parchment paper and let them dry for 12-24 hours. We then put them in a jar and the jar in the fridge until decorating the cake.

Now we start the preparations for the cake.
We preheat the oven at medium heat and grease a 25 cm round tray (we can sprinkle cocoa powder instead of flour).
We melt the chocolate at bain-marie, adding a pinch of coarse salt, which will intensify the chocolate taste.
We mix together the flour and the baking powder.
We separate the yolks from the whites.
We whisk the yolks with the sugar until smooth, then add gradually the milk, vanilla, flour and melted chocolate. We mix until well combined.
Separately we whisk the whites very well and incorporate them gently in our batter, firstly just one third and then the rest, using a spatula.
We pour the batter in the tray and put it in the oven for about 20 minutes. When the toothpick gets out clean, we turn off the oven and let the cake cool in the tray. We then remove it on a wire rack until completely cooled.
If it’s not “perfect”, we can carve it a little.

For the peppermint mousse, we put the gelatin in a saucepan with the 100 ml of cold water and leave it for about 8 minutes, until it becomes spongy.
In the meantime, we separate the yolks from the whites.
We whisk the yolks with the sugar until smooth and add the lemon juice and zest. We then incorporate the mint syrup, then 150 ml cream, using a spatula. We also add the green pigment, following the instructions on the pack, until we obtain the color we want (actually, it should be a stronger tone, as with adding other ingredients it will soften). For a stronger flavor, we can put also 1-2 drops of mint oil.
We put the gelatin on heat until it melts (it mustn’t boil!), we let it boil and pour it in our composition. We gently mix with a spatula and leave it 3 minutes to rest.
We now whisk the whites and then gently blend them in the yolks composition.
We cover the bowl and put it in the fridge for 30-45 minutes. I took out the bowl from time to time and stirred gently.
Little before getting the bowl out, we whisk the remaining cream (200 ml). We gently incorporate it in our mint composition and there we have our mousse!

To assemble the cake we use a cake ring. We put the ring on a platter, inside the ring the cake and on top we pour the mousse. We put in the fridge for the mousse to consolidate – I actually left it for the night.

We remove the cake from the fridge and let it come to room temperature, then carefully remove the ring.
We melt 50 g chocolate – the easiest way is to put the chocolate pieces in a plastic bag and that in a saucepan with hot water; when the chocolate has melted, we take out the bag and leave the chocolate to cool, then cut the bag a little at the end – and play with it on the cake – I’ve written “Happy Birthday” – it’s really very easy!
We arrange the candied mint leaves and it’s ready! Simple and very nice!

Enjoy!

Un comentariu:

  1. Din pacate, gustul nu poate sa ajunga pana la cititori, dar pozele da :) Iar pozele sunt foarte reusite, zic eu, mai ales ultimele :p
    Delicios tort!!!

    RăspundețiȘtergere